ETISKA PRINCIPER FÖR JOURNALISTER

1. Skriv alltid om Sverigedemokraterna i förminskande termer. Rädda, arbetslösa och lågutbildade fungerar bra. Lite mer tryck är det i rasist, främlingsfientlig och offerkofta.

2. Om Olle Larsson i Lingonboda har sagt något tveksamt så tolka det i termer av vad du känner att han egentligen menar. Du vet att många är nya och inga proffspolitiker så ring gärna och be dem förklara medan du spelar in. Chansen är stor att man trasslar in sig ännu mer. Detta förhållningssätt bara gäller för SD-politiker!

3. Nu har 1,1 miljon människor röstat på dem och för dessa väljare gäller egentligen allt som står under 1 ovan. Men här får vi gå lite försiktigt fram eftersom en stor del av underlaget främst kommer från S och M. Tar man i för mycket här är risken stor att de stannar där de är. Men påpeka att SD vill stänga gränserna, ta bort alla invandrades bidrag och slänga ut alla invandrare. Lyft gärna in att du kan höra stöveltrampet från 30-talet närma sig.

4. Låt dem inte komma till tals för ofta utan försök hindra det så om du kan. Man kan alltid tappa bort artiklar och insändare. Artiklar om mord, rån och våldtäkter osv ska inte ligga uppe för länge om du vet att det är invandringsrelaterat. Det som skulle kunna bekräfta SD:s världsbild måste antingen direkt tonas ner eller snabbt försvinna på nätet. Däremot kan du gärna beskriva svenska gärningsmäns hela levnadshistoria. Och framför allt inga beskrivningar eller bilder av utländska gärningsmän. Pixla ordentligt. ”Tvätta” polisrapporter som envisas med att ha beskrivningar av förövare. Annars spelar du SD i händerna. Detsamma gäller inte för svenska gärningsmän eftersom alla vet att invandrade är offer för strukturell rasism och socioekonomiska förutsättningar.

5. Skriv aldrig, aldrig någonsin att det finns någonting som är bra i deras politik. Om du absolut måste skriva, är det bra att lyfta in ”mänsklig essens”, sambeskattning och lite om abort. ”Jämställdheten försvinner” är ett säkert kort. Du kan hitta egna godbitar att ”tolka”. När det gäller islams kvinnosyn skriver vi så lite som möjligt, eftersom det ofta blir missförstånd och feltolkningar omkring detta som kan uppmuntra till islamofobi.

6. Om du trots allt måste ha med något positivt om SD ska du alltid intervjua en rabiat SD-motståndare direkt efter. Vi på redaktionen har en lista du kan använda. När det gäller SD ska du ställa alla följdfrågor du kan komma på och be dem förklara in absurdum. När en SD-motståndare intervjuas ställer du inga följdfrågor. Det kan bli fel om deras hat …eller jag menar deras antirasistiska motstånd, saknar intellektuell substans vilket ofta är fallet.

7. Jämför alltid SD med partier som suttit sedan Hedenhös. Gör inte några som helst adekvata jämförelser när det gäller SD. Rasismen kan normaliseras och medborgare tro att SD är som andra. Skulle SD göra något fel kan du skriva om deras okunnighet och allmänna inkompetens. Annars har vi också klassikern: ”rasister i Dressmankostymer”. Elegant! Vi behöver inte vara lika hårda mot andra partier som förstår att mångkultur och globalism är viktiga för vårt land.

8. Sist men inte minst, hamra in våra portalvärden och berätta alltid att SD är motståndare till dessa värden. ”Allas lika värde” ska finnas med och genomsyra allt vi skriver. Nu fungerar inte detta någonstans i världen, men man måste ha visioner! Skulle någon fråga varför inte SD innefattas i det lika värdet säger du bara att de inte är demokratiska och inte kan bedömas efter samma mall som andra partier. Eftersom ingen vet vad som egentligen menas med det, så blir det tyst. Skulle man trots det fråga varför, plattar du till dem med insinuationer om främlingsfientlighet. Det fungerar för det mesta. Men hjälper inte ens det tar du upp nazismen och ställer  insinuanta frågor om NMR till den du talar med, vilket kommer att stanna i människors minne. Tycker du det verkar oetiskt så kom ihåg vår statsministers ord att Sverigedemokraterna är oanständiga! Minns att du är bålverket mot billiga, oanständiga uppstickare som inte delar vår värdegrund!

Kom ihåg, det är du som sätter standarden för vår fria, objektiva, konsekvensneutrala och oberoende press som är en garant för vår demokrati!

Din publisher