”VI MÅSTE FÅ IN NYANLÄNDA I JOBB”

 

Det var Arbetsförmedlingens Generaldirektör, Landshövdingen i länet och så Företaget. Man skulle titta på hur Företaget i samverkan med Arbetsförmedlingen introducerar nyanlända till arbete inom Företaget. Fast efter ett tag kom det ju fram att man inte introducerat någon överhuvudtaget.

 

Det lät bra i början av artikeln för det här är den största av alla våra hemsnickrade  s.k. ”utmaningar”. Har någon hittat ett fungerande koncept är det bara att tacka och ta emot. Dessutom vill ägare och styrelse ta ett samhällsansvar. Berättar man i artikeln noga för oss.

 

Förra året tog man in fyra män och en kvinna.  Det är kanske inte bara samhällsansvar kryper det fram, utan man behöver arbetskraft också. Företaget hade också möten med arbetsförmedlingen för att se vilka möjlighet som fanns till hjälp och stöd, både ekonomiskt och med tolk. Jahaja. Det verkar precis som alla andra företag som tar in nyanlända? Att det finns en mängd olika subventioner som man vill utnyttja. Eller har jag missat något?

 

Sedan, helt plötsligt, mitt inne i artikeln får vi veta att fyra av de fem nyanlända hoppade av, av olika anledningar? De hade då gått färdigt praktikperioden på tre månader och skulle nu börja i instegsjobb. Fast då ville de inte vara med längre.

 I januari i år började fyra nya och efter tre månaders praktik väntar sedan instegsjobb i ett år för dem. Tanken är att efter året med instegsjobb ska dessa nya ligga på samma nivå språkligt som en inrikes född och då får de en tillsvidareanställning. Mjaha. Lyckas man har vi ett nytt koncept att implementera.

 

Och arbetsförmedlingens generaldirektör var såå imponerad och nämnde detta som ett bra exempel på hur det borde fungera? Fast nu hade det ju inte fungerat eftersom människorna hoppat av?  Och företagen får människor till reapris genom att arbetsförmedlingen betalar, genom sina många specialkonstruktioner, för att få ut människor utan utbildning på arbetsmarknaden. Man betalar alltså för människor vars arbetskraft vi inte skulle klara oss utan, enligt många tyckare? Arbetsförmedlingen betalar medan ägare och styrelse kan njuta av sin egen godhet och det samhällsansvar man tagit. Vi andra kan bara känna oss blåsta.

 

Det är inte lite pengar som arbetsförmedlingen gett ut till olika företag, för att få en bättre statistik för invandrares arbetsdeltagande. Tyvärr är statistiken lika dålig trots det. Mig säger det att man inte bör ta in mer människor än landet klarar av, vad det gäller arbete och bostäder. Men jag verkar tillhöra en minoritet? För våra politiker tar in lika många som förut om åren. Det är bara att höja skatterna.   

 

Vad exakt är det som är så bra och imponerande med detta?  Än så länge har man väl inte kommit längre än till praktik så ingen vet väl hur det kommer att gå? Om fyra stycken hoppade av när instegsjobbet började är det väl inget som hindrar att också dessa gör det?

 

Som vanligt är det 90 % bullshit och generöst med helt omotiverade lovord. Man har inte åstadkommit någonting men det är tydligen inte så noga.

Det är inte första gången jag läser dessa ”framgångshistorier”. När det handlade om ensamkommande ”barn” så skulle barnen gå i skolan vissa dagar och vara ute på praktik för språkträning andra dagar. Det var stora uppslag i tidningen och även här fick vi veta hur bra det skulle bli.  Och det var inte populärt då heller att ifrågasätta den kommande succén. Det här kommer att bli banbrytande och det borde alla förstå, verkade resonemanget vara. 

   

Med facit i hand blev det inte ett dugg med det här. Däremot var polisen en återkommande besökare tills personalen fick förhållningsorder från ägarna att man inte fick ringa polis utan man skulle klara av det internt. Dessutom kom en mängd snyftartiklar där vi medborgare måste förstå hur svårt dessa ganska stora barn hade haft det.  Då måste vi förstå och förlåta att de är utåtagerande och våldsamma.

 Nej, vi måste inte alls förstå någonting som våra politiker kommer och dumpar i knät på oss?  Våra politiker som totalt missuppfattat vem de ska arbeta för.

 

Men det här hade jag faktiskt hoppats vara annorlunda. Vårt land behöver att de människor som kommit hit, kommer i arbete. Vi har tagit in så mycket människor utan att ha bostäder och arbete till dem. Så det här lät som en ypperlig chans. Men då väljer dessa fyra att sluta? Man är i princip garanterad arbete efter ett år när man har lärt sig språket men detta valde man alltså bort. Frågan är vad de gör istället? Jag hoppas naturligtvis att de fyra avhopparna läser vidare. Så att man inte lever på kommunalt försörjningsstöd efter att ha fått denna chans att komma in i samhället.